tiistai 10. tammikuuta 2017

Jätteenkäsittelyn vaikeus

Kun muutin tänne, minun piti tilata Pirkanmaan jätehuollosta roskapöntön tyhjennys.
Tai ihan ensiksi minun tietenkin piti hommata roskapönttö tonne pihalle. Täällä ei ollut sitä asiaa järjestetty mitenkään tätini ja hänen avomiehensä toimesta. He olivat ehkä vieneet aika ajoin roskapusseja keittiöstä mukanaan jonnekin, kun pääsääntöisesti oleskelivat täällä vain vapaa-ajallaan. Toki eläkeläisellä on sitä vapaa-aikaa niin runsaasti, että toisinaan olivat täällä pitempiäkin aikoja.

Minä muutin tänne talviaikaan, helmikuussa ja silloin sattui olemaan "hanget korkeat nietokset". Kaikki näytti neitseelliseltä ja valkoiselta... paikka oli oikea satumaa. Mutta ansolla, kun päästiin kevääseen, mitä kaikkea paljastuikaan lumien alta! Kaikkialla oli erinäköistä roskaa -toki yritettynä piilottaa näkyvistä, mutta kun aloin siistimään ympäristöä ja kaatamaan esim kuusikkoa, joka oli päässyt kasvamaan tiheikkönä liki mökkiä, niin jokaisen kuusen juurelta löytyi jos jonkinlaista muovihärpäkettä, lähinnä kukkaruukkuja. Tädin mies kun omistaa kukkakaupan ja sen 14 vuoden aikana, jonka on yhdessä tätini kanssa ollut, on kantanut tänne runsain määrin kesäkukkia ym kasveja kukkakaupastaan. Hänellä oli kuulemma tapana kun istutti kukkia maahan, viskata tyhjä muoviruukku lähimmän kuusen tai pensaan alle. Niitä todella oli paljon!
Toinen juttu sitten oli muutamat saavit siellä täällä myös kuusien alaoksiston alle kätkettynä täynnä keittiöjätettä. Kiinni solmittuja roskapusseja. Voi kyllä minä sain ensimmäisenä kesänä rahdata täältä jätettä!
Niin, se "jäteasema", eli kylän jätteiden keräyspiste on puolentoista kilometrin päässä mökistäni ja minä autottomana ihmisenä en oikein keksinyt, miten saan roskat kuskattua. Siispä soitin sinne Pirkanmaan jätehuoltoon ja tiedustelin mahdollisuutta, että jäteauto kävisi säännöllisesti tyhjentämässä roskikseni. Ilmeni kuitenkin, että se olisi tullut minulle melko kalliiksi, koska täällä ei kukaan enää käytä sitä muotoa tämän tien varrella, vaan kaikki ilmeisesti kuskaavat jätteensä tuonne jätepisteelle. Mulle olisi tullut joka käynniltä 10 euron "poikkeamamaksu" normaalin tyhjennysmaksun lisäksi, koska tänne olisi jouduttu tulemaan ihan erikseen reitiltä poiketen. Päädyin sitten siihen vuosimaksuun, joka peritään niiltä, jotka kuskaa tonne yhteiseen jätepisteeseen roskansa. Nyt, kun olen täällä pari talvea ja kesää asunut, olen todennut sen todella huonoksi ratkaisuksi itselleni. Tuolla vanhan saunan eteisessä jätesäkkivuori sen kun kasvaa, kun ei ole ollut voimia, eikä keliä alkaa raahata niitä sinne lähes parin kilsan päähän. Talvet on sellasia, että maantiellä on huono keli mennä millään kulkupelillä, johon saisi jätesäkkejä sopimaan. Polkupyörällä vein kesällä, mutta siihenkin sai vain puolisäkillistä takaritsille, niin että pystyi vielä itse ajamaan. Näin talvella olisi tuo pilkkiahkio, mutta tiet on hiekkaisia ja lunta ei ole nimeksikään, joten pulkka naarmuuntuu puhki alta aikayksikön eikä luista mihinkään kuorman kanssa. Potkukelkasta puhumattakaan. *huoh*
Niin, että nyt sitten tänä aamuna soitin jälleen sinne jätehuoltoon sopiakseni jonkin uuden järjestelmän tähän touhuun -maksoi mitä maksoi. En saanut sieltä ketään asiasta päättävää tai tietävää langan päähän, mutta vaihteen henkilö halusi kuulla asiani ja ehdotti sitten, että hän vie asiaa eteenpäin ja tänään joku soittaa mulle sieltä sitten takaisin ja neuvotellaan asiasta.
Toivon todella, että saisin kohtuullisella hinnalla tuon asian toimimaan.
Siihen saakka, kunnes voin kertoa uutisia aiheesta, laitan tähän muutaman kuvan töllini pihamaalta pari päivää sitten ja ehkä löydän myös jonkin kuvan siitä hetkestä, kun muutin tänne :)

 Tässä liiteri/taatan verstas (tuo puoli missä on ikkunat oli taatan metalliverstas) tänä päivänä.

Liiteri/verstasrakennus helmikuussa 2015. Tuo piiskamainen pajukin on hakattu nyt pois tuosta edestä, kun se oli vain kantoon kasvanutta piiskaa joka haittasi "liikennettä" pihalla :)
Huomattavan paljon enemmän oli kyllä lunta tuolloin, kuin nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti