sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Amanda ja Vilho Korhonen


Päivitetty, tietoja lisätty 4.9.2021

Elelipä, olipa kerran, kauan sitten Ikaalisten Kallionkielessä ruotusotilas nimeltään Wilhelm Tell. Hänellä oli vaimo, Eva Gustava ja he saivat kaikkiaan 10 lasta, josta puolet selvisi aikuiseksi muiden kuollessa jo vauvoina tai aivan pieninä.
Yksi eloonjääneistä oli kahdeksantena syntynyt Amanda, joka näki päivänvalon Kallionkielessä elokuun kolmantena päivänä vuonna 1870.
 Kun Amanda oli 18 vuotias, hän lähti Turkuun, vuosi oli 1888. En tiedä, miksi hän sinne meni, mutta ehkä opiskelemaan, kun tuohon aikaan siellä monet opiskelivat  opettajiksi tai sairaanhoitajiksi.  Amanda palasi takaisin Ikaalisiin vuonna 1891 ja sekin puoltaa ajatusta siitä, että hän oli hakemassa oppia.
Samana vuonna 1891, Tevaniemen kansakoululle tuli uusi opettaja Vesannolta,  24 vuotias Wilhelm Korhonen, joka oli juuri valmistunut Jyväskylän seminaarista.  Niinhän siinä kävi, että nuoret kohtasivat toisensa, rakastuivat ja heidän häitään vietettiin kesäkuun 7 päivä, vuonna 1893.

Wilhelm, jota kutsuttiin Vilhoksi, suoriutui hyvin opettajan työstään ja hänen virkansa vakinaistettiin kahden vuoden koetusajan jälkeen.  Myös Amanda sai paikan koululta käsityönopettajana. (myös tämä seikka tukee sitä, että hän oli ollut opiskelemassa Turussa)
Vilho ja "Mandi", kuten Amandaa yleisesti kutsuttiin,  saivat myös lapsia. Vuoden kuluttua häistä syntyi tytär Taimi Elli toukokuussa 1894. Seuraavan vuoden huhtikuussa Aatto Vilho ja vielä elokuussa 1897 syntyi Martti Emil.

Vilho ja Mandi opettivat Tevaniemen koulussa vuoteen 1895 saakka, jonka jälkeen he muuttivat Riitialan vastavalmistuneeseen kansakouluun opettajiksi. Tevaniemen koululta (joka oli viralliselta nimeltään Miettisten kansakoulu, mutta joka muuttui puheessa Tevaniemen kouluksi, koska sijaitsi Tevaniemen puolella) he ottivat mukaansa sinne hankitun harmoonin.
Mukaansa Riitialaan he saivat myös kotiapulaiseksi Amandan 17-vuotiaan veljentyttären Wilhelmina Tellin, joka muutti sitten seuraavana vuonna Tampereelle.

Wikipedia kertoo Vilho Korhosesta:
"(Vilho) Korhonen (19. kesäkuuta 1867 Vesanto  17. maaliskuuta 1945 Ikaalinen) oli kansakoulunopettaja ja kansanedustaja. Korhonen toimi eduskunnassa SDP:nryhmässä vuosina 1908–1909 ja 1919–1923. Hänet valittiin kansanedustajaksi Turun läänin pohjoisesta vaalipiiristä.
Kansakoulunopettajaksi Korhonen valmistui Jyväskylän seminaarista 1891. Opettajana hän työskenteli Ikaalisissa valmistumisestaan lähtien vuoteen 1934. Opettajan toimen ohella hän oli Ikaalisten Riitialan postitoimiston hoitaja 1895–1918.
Presidentin valitsijamiehenä Korhonen oli 1925 ja kunnallispolitiikassa hän toimi muun muassa Ikaalisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana.
Korhonen oli kahdesti naimisissa."
Korhoset olivat aktiivisia ihmisiä ja toimivat yhteisönsä hyväksi monessa mukana.  Mutta elämä ei ollut vain työntekoa ja yhteisten asioiden hoitamista, vaan siihen kuului myös musiikkiharrastus. Vilho toimi Riitialan torvisoittokunnan kapellimestarina ja löysin nämä mielenkiintoiset valokuvat internetryhmästä; "Vanhoja valokuvia Ikaalisista". Ainakin toinen kuva on vuodelta 1912 ja toinenkin aikalailla samoilta ajoilta. Vilho on siis mies, jolla on tahtipuikko kädessään.



















Vilhon ja Amandan elämä ei kuitenkaan ollut aina helppoa, kuten ei varmaan kenenkään elämä tuolloin, eikä myöhemminkään.
Kun suomessa alkoi sisällissota 1918, (Amandan ollessa 48v ja Vilhon 51v) Korhoset olivat "vainottuja", koska he puolustivat työväestön oikeuksia. He eivät osallistuneet sotimiseen, mutta Vilhoa syytettiin "kiihottamisesta" ja hänet vangittiin ja vietiin Kokkolaan. Amandakin joutui pakenemaan täällä valkoisia ja häntäkin syytettiin avunannosta erään henkilön kuolemaan, vaikka se ei sitten kyllä ollut totta. Kyllähän niitä "lausuntoja" annettiin varmaan puolin jos toisinkin ihmisistä noina aikoina. Valtiorikosoikeuden "aktit" on nyt, kun suomi täyttää 100 vuotta, julkaistu internetissä ja sieltä liitän tähän  paikallisen "tuomitun" Juho Lautasalon kuulustelupöytäkirjoista osan, jossa mainitaan myös Amanda Korhonen:










Vilho oli siis viety Kokkolan vankileirille, josta hänet siirrettiin myöhemmin Tammisaaren vankileiriin, joka oli kuulemma kauhein tuon ajan vankileireistä.

 Vilho sinnitteli siellä ja eräänä päivänä sinne tuotiin myös Amanda. Jälleennäkemisen riemu oli suuri, vaikka molemmat olivat kokeneet kauheuksia ja myös heidän poikansa Emil oli joutunut samalle leirille. Emilin kohtalosta en tiedä (vielä) mitään ja Amandankin tie tuonne leirille on vielä tuntematon, mutta ehkä sekin selviää joskus.
------------ lisättyä tietoa 4.9.2021: ---------



Martti Emil Korhonen kuoli 30 vuotiaana 5.8. 1928 Viipurin lääninsairaalassa. Mutta on hän ehtinyt olla kaksi kertaa naimisissa ja saanut yhden pojan. 
------------------------------------------------------------------------------------------------
Mutta Amanda ja Vilho selvisivät kuitenkin hengissä "Tammisaaren akatemiasta" ja jatkoivat toimiaan Riitialassa, kuten ennenkin. (Ainakin Vilho, Amandasta en tiedä, okiko enää opetustyössä tuon jälkeen, mutta heidän tyttärensä Elli oli myös Riitialan koulun opettajana)
Vilho oli välillä virkavapaalla opetustyöstä eduskuntatyön takia.
En tiedä Amanda Korhosen loppuvaiheista vielä mitään, mutta jos ja kun saan jotain selville, lisään tähän myöhemmin. ----- lisäys-----
Harmittelen myös sitä, että en ole löytänyt yhtä ainoata valokuvaa Amanda Korhosesta, mutta jos sellaisia löytyy, niin lisään tänne myöhemmin.

--------lisättyä tietoa-------

 Amanda kuoli 10.8.1936
Hauska yllätys oli vajaa vuosi sitten, kun eräs sukulainen Kouvolasta oli bongannut tämän minun blogini ja otti yhteyttä. Hän on Korhosten tyttären pojan tytär ja hänellä oli joitakin kuvia, sekä myöskin Vilho Korhosen käsin kirjoittama päiväkirja vankileireiltä, joilla hän joutui olemaan. Sain luvan julkaista näitä tietoja ja aionkin lisätä tuon päiväkirjan jossain vaiheessa, mutta linkkinä sitten tähän, samoin kuin linkitän tämän postauksen sitten siihen uuteen.
Mutta tässä nyt julkaisen saamani valokuvan, joka mitä luultavimmin esittää Amanda Korhosta tyttärenpoikansa kanssa Riitialassa. 




Vilho Korhonen oli toistamiseen  Eeva Kuusjärven kanssa ja vietti eläkepäiviään Riitialassa. Vilho kuoli 17.3.1945. 




Mitä tapahtui kahdelle muulle lapselle?
Taimi Elli Korhonen, joka myös toimi opettajana, meni naimisiin Kauno Kiasen kanssa ja he saivat ainakin yhden pojan. Elli kuoli 30.12.1975.

Atto Vilho Korhosen vaiheista en tiedä mitään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti