sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Talo

Elämä Mattilan talon vaiheilla on jollakin lailla hakeutunut uomiinsa. Elli, käy ompelutöissä Harjun Hiljan kanssa taloissa ja ompelee kotonakin omalle väelle. Maria hoivaa Ellin poikia ja kotia. Heillä on luullakseni ainakin yksi lehmä, voi olla pari kolmekin. Kesällä ne laiduntavat tuolla Kotajärven maastossa kylän yhteislaitumella. Sitten Elli lähtee Tampereelle töihin, eletään 20-luvun loppupuolta. Ellin sukunimi on Luoma. Sen hän sai luvan ottaa käyttöön, vaikka heitä ei oltu ehditty vihkiä Luoman Matiaksen kanssa ennen sisällisotaa. Joulukuussa 1917 heidät kuulutettiin avioliittoon, mutta sitten alkoi se kahina ja Matinkin täytyi lähteä Teemun ja Toivon ja monien muiden mukaan. Eikä hän siltä reissulta koskaan palannut. Toukokuussa -18 hänet ammuttiin Kankaanpäässä.

Elli lähti siis Tampereelle töihin. Hän oli ompelijana Aleksis Kiven kadulla sijainneessa Järvilinnan tilausopmpelimossa. Ateljeessa, kuten sitä kutsuttiin ja Elli sai siellä tehtäväkseen mm sen ajan kuuluisan näyttelijän Tyyne Haarlan hääpuvun.
Noina Tampereen aikoina Elli tapasi myös tulevan aviomiehensä, Artturi Wilhelm Niemisen. Artturi oli syntynyt Hangossa, mutta kasvanut isovanhempiensa Wilhelm ja Wilhelmina Tellin luona Kallionkielessä, koska äiti, Hilda Maria Tell ei voinut yksin kasvattaa poikaa.

Elli ja Artturi menivät naimisiin ja päättivät palata kotikylään. Alettiin suunnitella torpan siirtämistä omalle maalle Mattilan pihapiiristä. Maria tekee talonkirjat Ellille ja Artturille 1930  ja lohkaisee tilasta vielä pojalleen Toivolle kolmanneksen. Siihen Toivo rakentaa hirrestä mansardikattoisen talon.
Huoneen, keittiön ja pikkuruisen peräkamarin kokoinen torppa seisookin pian mäen päällä metsän ympäröimänä ja sen alapuolella rinteessä on pellot.
Rakennettiin myös navetta alarinteeseen ja lehmät tuotiin siihen. Metsässä oli kellari, jossa kuitenkin perunat tahtoivat kovina talvina paleltua.

Elli alkaa jälleen osallistua yhteiskunnallisiin asioihin ja kuuluu erilaisiin lautakuntiin. Hän ottaa osaa aktiivisesti myös perustettuun pienviljelijäyhdisyksen ja on sen toimihenkilöstössäkin. Käy kursseja ja koittaa Artturin kanssa kehittää pientä tilaansa. Samalla hän tekee edelleen ompelutöitä.

1934, tammikuun kovilla pakkasilla  Elli ja Artturi saavat ensimmäisen tyttären, jolle antavat nimeksi Elli Marjatta. Niin elämä rullaa pikkuhiljaa eteenpäin.
Artturi rakentaa itselleen suutarinverstaan pihapiiriin 1936 ja siellä hän naputtelee naskaleitaan ja ahkeroi. Paljon hänellä onkin asiakkaita ja hänestä sanotaan, että hän on hyvä suutari. Paljon kiertänyt ja tehnyt "maailmalla" komeita kenkiä ja lapikkaita.
parin vuoden kuluttua, 1938 keväällä Elli ja Artturi saavat toisen tyttären, joka pääsikin syntymään uudessa saunassa, jonka Artturi oli ehtinyt rakentaa. Sitä ennen he käyttivät Toivon tontilla olevaa saunaa, joka oli kyllä yhtä lähellä Ellin ja Artturin kotia, kuin Toivonkin. Juuri siinä puolivälissä, ihan rajalla. Tehtykin ehkä yhteiseksi.

Tässä ensimmäisessä kuvassa, joka on vuodelta 1942, talon sisäänkäynti on alkuperäisellä paikallaan, talon itäpuolella, alarinteeseen päin, kohti aamuaurinkoa.
Kuvassa Artturi koiran kanssa. Hän on ilmeisesti sodasta lomalla ja saattaa olla maaliskuu, jolloin Ellin toinenkin poika kaatui ja on ollut hautajaiset. Sukulaisia on tullut hautajaisiin Hämeenlinnasta ja Lappeenrannasta. pikkutyttö Marian edessä seisomassa on Marjatta ja vieraan tädin sylissä Aune. Elli oikealla takana istumassa liina päässä. Seuraavassa kuvassa Aune ja Marjatta keinuissa. Heillä on ihan samat vaatteet päällä, kuin edellisessäkin kuvassa, joten sekin puoltaa sitä, että kuva on maaliskuulta -42, jolloin Veli-Matti haudattiin. Lunta on kyllä aika paljon vielä tuossa kohtaa, vaikka kuistin edessä ei näytä olevan yhtään. Se ehkä selittyy sillä, että aurinko tosiaan paitaa tuohon talon seinustalle aamusta alkaen ja nuo keinut ovat taas talon pohjoisella seinustalla.


Tämä  kuva on vuodelta 1945. Talon sisäänkäynti on vaihdettu länsipuolelle. Maantien puolelle. On myös rakennettu lisähuone oikeaan päätyyn. Nyt talossa on sitten molemmissa päissä isot huoneet ja keskellä eteinen ja peräkammari. Alkuperäinen keittiö on muutettu mummon kamariksi ja keittiö on nyt vasemmalla oleva iso huone ja oikealla on "isokamari" Talossa on kuitenkin nyt kaksi asukasta vähemmän, kun Ellin molemmat pojat kaatuivat sodassa. Tilaa tarvitaan kuitenkin, kun Maria, Elli ja Artturi sekä tytöt Marjatta ja Aune tarvitsevat kukin oman soppensa. Molemmat tytöt käyvät jo koulua, Aune on 7 v ja Marjatta 11.

Viimeisessä kuvassa näkyy vähän enemmän taloa. Sen on pakko olla joko 50-luvun lopulta, tai 60-luvun alusta, koska tuo keittiön ikkuna on jo erilainen, kuin muut. Ne uusittiin kyllä koko taloon, mutta tässä näemmä vasta tuo yksi on saatu paikalleen.
..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti