Siinä urakassa kyllä tuli niskatkin kipeiksi, mutta ohi on ja samalla sain jonkinlaisen käsityksen Veli Matin luonteesta ja tavasta toimia. Myös mummuni Elli välähteli aika elävänä mielessäni lukiessani Matin vastauksia äitinsä kirjeisiin. Niistä pystyi hyvin "lukemaan" Elli äidin huolen pojastaan ja mietteet maailmasta noina aikoina ja hetkinä. Niin ja olihan hänen miehensä Artturikin sodassa samaan aikaan. Eli hän ja äitinsä olivat jälleen kahdestaan miesten ollessa sodassa ja tällä kertaa heillä oli kaksi pientä tyttöä kasvatettavana.
Tuon kirjoitusrupeaman jälkeen olen paljon ajatellut aikaa, kun Jorma ja Matti olivat lapsia. Millaista heidän elämänsä oli ja mitä het touhuilivat. En voi tietää mitään yksittäisiä tapahtumia, mutta mummoni kertoi minulle, kun olin lapsi, että Jorma oli hyvä piirtämään ja Veli Matti oli vilkas veijari, joka kirjoitteli paljon. Ja se on kyllä totta, kun hän sodastakin kirjoittin niin hirveän määrän kirjeitä ja niin monille ihmisille. Jorma oli kait ujo ja hiljainen. Se välittyy niistä valokuvistakin, joita sota-ajalta on jäänyt. Poikien lapsuudesta ei ole paljonkaan kuvia, vain se jonka jo aiemmin julkaisin ja sitten löysin pari koulukuvaa, joista olen tunnistavinani heitä, mutta täysin varma en voi olla.
Tässä ensimmäisessä kuvassa Jorma ja Matti ovat toisessa rivissä viides ja kuudes. Samanlaiset tummahkot pusakat molemmilla, varmaan äitinsä Ellin ompelemat. Luullakseni pojat ovat noin 10 ja 11 vuotiaat, eli jos he olisivat aloittaneet koulun 9-vuotiaana, kuten tuohon aikaan oli tapana niin tämä kuva olisi vuodelta 1927, tai 1928. Jos taas aloittivat koulunsa jo 7-vuotiaina niin aika on pari vuotta varhaisempi. Opettajina "Aureenloppi" kirjan mukaan oli tuohon aikaan Arvi Henrik Kohonen ja 1922 koululle pitkäaikaiseksi opettajaksi saatu Ilma Tuomi, myöhemmin Ilma Viljakka.
Tämä toinenkin kuva on mysteeri. Näyttäis, että opettaja on ainakin sama herra, eli Arvi Kohonen, mutta en tunnista pojista ketään Jormaksi, tai Matiksi. En myöskään Artturiksi, joka ihan hyvin voi olla joku noista. Artturihan oli poikia vanhempi 11-12 vuotta ja Kohonen aloitti opeustyönsä Tevaniemessä jo 1905, joten ope on kyllä varmaankin hän. No, olkoon nyt miten vaan, että onko tämä Arttu-taatan koulukuva, vai olisko Jorman ekaluokan kuva, jolloin Velimattia ei kuvassa voisi ollakaan.
Aureenloppi-kirja kertoo pieniä, hauskoja juttuja koulunkäynnistä.
Koulun johtokunnan kokousten pöytäkirjojen tietojen mukaan, esim. vuonna 1916 "johtokunta otti käsiteltäväksi yhdentoista poikaoppilaan huonon käytöksen etenkin koulumatkoilla. Se ilmeni törkeissä ja epäsiveellisissä lauluissa ja tottelemattomuudessa opettajia kohtaan, sekä vallattomuutena koulussa.
Kolmea poikaa uhkasi ero koulusta määräajaksi, ellei anteeksipyyntöä esitetä."
Aikas vilikereitä on olleet pojat tuolloinkin...
Aureenloppi kirjoissa, joita on siis kaksi, on paljonkin mielenkiintoista asiaa noista ajoista täällä "järven takana", nimenomaan Aureenlopella, johon Tevaniemikin kuuluu.
Aureenloppi kirjoissa, joita on siis kaksi, on paljonkin mielenkiintoista asiaa noista ajoista täällä "järven takana", nimenomaan Aureenlopella, johon Tevaniemikin kuuluu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti